Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

info@padelready.nlFacebook-colorCreated with Sketch.

Gids – Wat is padel eigenlijk?

In deze boeiende en informatieve gids duiken we in de wereld van de populaire sport – padel. We verkennen de oorsprong, overeenkomsten, verschillen, en beantwoorden boeiende vragen zoals waarom padel zo duur is en waarom het geen Olympische sport is. Verder zullen we de betekenis achter de namen onthullen, de nuances van het spelen van padel met tennisballen, en hoe de sport zich verhoudt tot soortgelijke spellen zoals racquetball. Bent u ook benieuwd of padel makkelijker is dan tennis, of waar u het best een padelspel kunt spelen? Lees dan verder. Wij leveren graag gedetailleerde uitleg en handige tips, perfect voor zowel beginners als ervaren spelers op zoek naar nieuwe inzichten.

Wat is het verschil tussen padel en pickleball?

Pickleball en padel zijn beide populaire racketsporten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Hoewel beide spellen een net in het midden hebben om over te spelen, zijn padelvelden omsloten door muren. Deze muren gebruiken spelers om de bal terug te kaatsen, vergelijkbaar met squash. Dit maakt padel uniek ten opzichte van andere racketsporten.

In tegenstelling tot padel, wordt pickleball gespeeld op een kleiner veld, vergelijkbaar met een badmintonveld, zonder muren. De spelregels zijn eenvoudiger en de game is makkelijker te leren dan padel, waardoor het een populaire keuze is voor mensen van alle leeftijden. Volgens de Pickleball Portal is het aantal pickleball-spelers in de VS tussen 2018 en 2020 gestegen met 21,3%.

Hier zijn enkele verschillen tussen pickleball en padel:

 • Pickleball wordt gespeeld met een harde paddle en een plastiek bal met gaten, terwijl padel wordt gespeeld met een solide racket zonder snaren en een standaard tennisbal
 • Padelvelden zijn kleiner dan tennisvelden, maar groter dan pickleballvelden
 • Pickleball heeft een specifieke “non-volleyzone”, waarbij het niet is toegestaan om de bal te volleyen. Padel heeft deze regel niet

In Nederland zijn beide sporten aan een flinke opmars bezig. Uit statistieken van de KNLTB blijkt dat het aantal padelbanen in Nederland van 50 in 2013 gestegen is naar 700 in 2021. Bij pickleball zien we een vergelijkbare groei, volgens de Nederlandse Pickleball Vereniging is het aantal spelers in Nederland in de afgelopen 5 jaar verdrievoudigd.

Kortom, hoewel pickelball en padel aan de oppervlakte gelijkaardige sporten lijken te zijn, hebben ze hun eigen unieke regels en spelmechanismen, wat bijdraagt aan hun groeiende populariteit.

Hoe heet padel in het Engels?

Spaans padel, ook wel bekend als paddle tennis, is een sport die sterk lijkt op tennis. Een belangrijk verschil is dat het wordt gespeeld in een soort kas en de baan is volledig omgeven door glas. In feite is “padel” in het Engels gewoon “padel”, aangezien de sport van oorsprong Spaans is en de naam in de meeste talen onveranderd is gebleven.

Padel is in veel opzichten vergelijkbaar met tennis, maar het heeft enkele unieke kenmerken die het onderscheiden. Ten eerste is de baan kleiner en ingesloten door drie meter hoge glazen muren. Deze muren worden ook gebruikt in het spel, wat meer strategie vereist en het spel sneller en uitdagender maakt. Ten tweede, in plaats van een gewone tennisracket, gebruiken spelers solide rackets zonder snaren.

Hoewel het oorspronkelijk uit Spanje komt, heeft padel in heel Europa aan populariteit gewonnen. Volgens de website PadelAthletes.com zijn er nu meer dan 10 miljoen spelers wereldwijd, met de grootste groei in landen als België, Nederland en Frankrijk.

Hier zijn de enkele belangrijke feiten over padel:

 • Origine: Het spel werd in 1969 bedacht in Mexico.
 • Populair in: Kenmerkend voor Spanje en Latijns-Amerika, met een groeiend aantal beoefenaars in Nederland en België.
 • Spelers: Ruim 10 miljoen spelers wereldwijd.

In conclusie, hoewel padel unieke kenmerken heeft die het onderscheiden van tennis, is de naam hetzelfde in het Engels en veel andere talen – paddle of padel.

Waarom is padel zo duur?

Padel kan als een dure sport worden beschouwd, maar dit is voornamelijk te wijten aan de kosten die gepaard gaan met het productieproces van de apparatuur, vooral het padelracket. Het duurzaamheid, het comfort en de prestaties van het racket hangen grotendeels af van de gebruikte materialen en technologie.

Het productieproces van een padelracket is lang en vereist precisie. Het begint met het ontwerp en eindigt met het handleiding testen voor kwaliteitscontrole. Elk racket gaat door verschillende fases voordat het op de markt komt. De duur van dit proces en de nodige expertise dragen in hoge mate bij tot de hogere kosten van een padelracket.

Verder wordt bij de productie van padelrackets vaak gebruik gemaakt van geavanceerde technologieën en dure materialen. In een ander artikel schreven we al uitgebreid dat de kosten kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte materialen:

 • Carbon: wordt vaak gebruikt voor het frame van het racket en geeft biedt een hoge duurzaamheid en kracht. Hoewel dit materiaal duurzaam is, kan het de kosten van het racket aanzienlijk verhogen.
 • EVA: dit is een soort schuim dat wordt gebruikt in de kern van het racket voor optimale schokabsorptie en comfort. Het is licht van gewicht maar vrij duur in productie.
 • Fiberglass: Hoewel minder duur dan carbon, wordt fiberglass gebruikt voor zijn flexibiliteit en lichtgewicht kenmerken.

Daarbij opgeteld, dragen andere factoren ook bij aan de kosten. Marketing, innovatie, en research zijn grote investeringen. Al deze elementen verklaren de hogere kosten van padelsport.

Wat we dus kunnen samenvatten, is dat hoewel padel een dure sport lijkt, de hogere kosten worden gerechtvaardigd door het complexe productieproces, de geavanceerde technologieën, de kwaliteit van de gebruikte materialen en de marketing- en innovatiekosten.

Is padel makkelijker dan tennis?

Padel wordt inderdaad vaak beschouwd als gemakkelijker te spelen en te leren dan tennis. Dit verschil wordt voornamelijk verklaard doordat er bij padel minder fysieke kracht en technische vaardigheden worden gevraagd. Daarnaast biedt padel een unieke combinatie van mentale en lichamelijke uitdagingen.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat padel een sport is die toegankelijk is voor brede leeftijdsgroepen en vaardigheidsniveaus, terwijl tennis meer gespecialiseerde training en fysieke fitheid vereist.

De belangrijkste redenen die padel gemakkelijker maken dan tennis zijn onder andere:

 • Techniek: In tegenstelling tot tennis, waar precisie en slagtechniek van essentieel belang zijn, vergt padel wat minder technische vaardigheden. Dankzij de kleinere bal en het kleinere court, is het over het algemeen gemakkelijker om de bal te raken en in het spel te houden.
 • Fysieke eisen: Padel vereist minder fysieke kracht dan tennis. Terwijl de heftige slagen van tennis een zware belasting kunnen zijn voor de gewrichten, biedt padel een meer beheersbaar fysiek spel.
 • Geestelijke uitdaging: Hoewel elke sport mentale scherpte vereist, biedt padel een uitzonderlijke combinatie van fysieke en cognitieve uitdagingen. Je hersenen worden tot het uiterste uitgedaagd, zowel in termen van strategie als concentratie.

Daarom wordt padel vaak als toegankelijker en gemakkelijker te leren beschouwd dan tennis, terwijl het toch een hoog niveau van plezier en voldoening biedt.

Kun je padel spelen met tennisballen?

Het is over het algemeen geen goed idee om padel te spelen met tennisballen. Dit komt voornamelijk doordat padelballen en tennisballen op een andere manier zijn vervaardigd en verschillende eigenschappen hebben. Laten we dieper ingaan op de redenen waarom:

 • Materiaal en Constructie: Padelballen zijn over het algemeen gemaakt van een rubberachtig materiaal, wat hen meer stuiter geeft, terwijl tennisballen gemaakt zijn van een meer vezelachtig materiaal en worden bedekt door een laag wol of nylon wat de stuiter beperkt.
 • Druk en Bounce: Padelballen hebben een lagere inwendige druk in vergelijking met tennisballen, die meestal een hogere interne druk hebben. Dit geeft de tennisbal meer bounce, wat niet ideaal is voor een spel als padel dat minder bounce vereist. Studies tonen aan dat de hoeveelheid stuiteren die een bal produceert een grote invloed kan hebben op hoe het spel gespeeld wordt.
 • Grootte en Gewicht: Daarnaast zijn tennisballen over het algemeen zwaarder en groter dan padelballen. Deze extra gewicht en grootte kan het moeilijker maken om de bal te slaan en kan ook het risico op blessures verhogen.

Daarom is het altijd aanbevolen om de juiste ballen te gebruiken voor de juiste sport. Vanzelfsprekend zal dit de kwaliteit van je spel verbeteren en zul je een meer authentieke ervaring beleven. In 2020 wordt er geschat dat er meer dan 6 miljoen padelspelers zijn wereldwijd en die spelers hebben niet voor niets gekozen om met de reguliere padelballen te spelen.

Het spelen van padel met tennisballen kan het spel volledig transformeren en niet ten goede. Als je het spel echt waardeert zoals het bedoeld is te zijn, dan zou je altijd moeten kiezen om te spelen met de juiste uitrusting. Wel zie je vaker dat er tijdens de winter op buitenbanen gespeeld wordt met drukloze tennisballen, omdat een padelbal zich minder goed houdt bij slechter weer.

Waarom is padel geen Olympische sport?

Padel is momenteel geen officiële Olympische sport, en de belangrijkste reden hiervoor is dat het niet door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is erkend als officiële sport. Het IOC is de wereldorganisatie die beslist welke sporten deel uitmaken van de Olympische spelen.

Er zijn echter enkele criteria die het IOC hanteert bij het besluiten welke sporten worden opgenomen. Deze omvatten factoren zoals de universele populariteit van de sport, de geschiedenis en traditie van de sport, en de naleving van de Olympische waarden. Bij de beoordeling hiervan is gebleken dat padel in sommige opzichten nog te kort schiet.

Desondanks heeft padel wel een groeiende populariteit. Volgens Padel Centrum, waren er in 2020 wereldwijd meer dan 10 miljoen padelspelers, en het aantal groeit snel. Het is dan ook een sport die zeker een plek op de Olympische Spelen zou verdienen. Zijn snelle groei en populariteit zouden het een sterke kandidaat kunnen maken voor toekomstige Olympische edities.

Tot slot is het belangrijk op te merken dat het proces om een nieuwe sport toe te voegen aan het Olympisch programma niet eenvoudig is. Hier is een kort overzicht van enkele van de noodzakelijke stappen:

 • Het voorstel van de internationale sportfederatie aan het IOC.
 • Evaluatie door het IOC van de sport op basis van verschillende criteria.
 • Goedkeuring van de toevoeging door de IOC raad.

Het is duidelijk dat padel nog een lange weg te gaan heeft voordat het de Olympische status bereikt. Maar gezien zijn groeiende populariteit, mogen we hopen dat het op een dag zijn plaats zal innemen in het pantheon van Olympische sporten.

Is padel hetzelfde als racquetball?

Nee, padel is niet hetzelfde als racquetball. Hoewel beide sporten raakvlakken hebben, zoals het gebruik van een racket en bal, zijn er wezenlijke verschillen. Volgens de KNLTB, is een padelbaan gemaakt van glas of metaalgaas en heeft een net dat lijkt op een tennisbaan, wat een onderscheidend kenmerk is ten opzichte van racquetball.

Naast het zichtbare verschil in speeloppervlak, heeft padel unieke regels en speelstijlen. Padel, oorspronkelijk uit Mexico, wordt vaak gespeeld in dubbelspel en het scoren is vergelijkbaar met tennis. Overigens een interessant feit, volgens de Internationale Padel Federatie, is padel uitgegroeid tot de tweede meest populaire sport in Spanje na voetbal, met meer dan 5 miljoen spelers.

Nu we het hebben over racquetball, deze sport is ontstaan in de Verenigde Staten. In racquetball, zijn de muren aan alle kanten in gebruik en er is geen net in het midden van de baan. Het snelle tempo en het gebruik van de muren bieden een heel andere dynamiek en stellen andere eisen aan de vaardigheden van de spelers.

Kortom, hoewel zowel padel als racquetball racket-sporten zijn, zijn ze aanzienlijk verschillend in zowel spelregels als speelomgeving.

Waar is padel het populairst?

In Argentinië is padel razend populair, waar het als een nationale sport wordt beschouwd. Padel werd hier in de jaren 70 geïntroduceerd en heeft sindsdien een aanzienlijke groei doorgemaakt. Ten minste 10% van de Argentijnse bevolking speelt regelmatig padel, wat ongeveer 500 duizend mensen omvat.

Vergeleken met Argentinië, heeft Spanje een lager percentage van de bevolking dat padel speelt, maar het is nog steeds erg populair. In Spanje is het een snelgroeiende sport, met een toename van 60% in het aantal spelers tussen 2014 en 2018.

De sport wordt echter ook steeds populairder in andere delen van de wereld. Hier is een overzicht van enkele andere landen waar padel in populariteit toeneemt:

 • Zweden: Padel wordt steeds populairder in Zweden, met meer dan 200 clubs en 500 banen in het hele land.
 • Nederland: Hoewel padel nog relatief nieuw is in Nederland, zijn er al meer dan 30 clubs in het land.
 • Verenigde Staten: Padel begint ook door te dringen in de Amerikaanse markt, met meerdere clubs die zich in verschillende staten vestigen.

Gezien de huidige trends, verwachten experts dat padel de komende jaren in nog meer landen aan populariteit zal winnen.

Heb je onze andere berichten al gelezen?

RS Padel Cobra Edition

Jacqueline

heeft een racket gekocht

Zojuist