Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

info@padelready.nlFacebook-colorCreated with Sketch.

Hoe sla je een goede padel lob?

De padel lob is een van de belangrijkste en bekendste slagen van padel. Met een goed uitgevoerde lob kun je jezelf uit een benarde positie redden en je tegenstander naar achteren dwingen. In dit artikel leggen we uit hoe je een mooie lob slaat, en geven we je vervolgens een aantal tips. Zo kun jij bij je volgende bezoek aan de padelbaan gelijk beginnen met oefenen!

Wat is een padel lob eigenlijk, en waarom is deze zo belangrijk?

Een lob is een hoge, diepe bal die je over je tegenstander heen speelt, waarmee je hem dwingt om naar de achterste delen van het veld te bewegen. Door de lob op het juiste moment in te zetten, geef je jezelf en je partner de kans om je positie te herstellen of een aanvallende positie in te nemen. Ook zorg je ervoor dat je tegenstander verder van het net moet spelen. Als je tegenstanders dicht bij het net staan, dan is een lob dus een manier om de controle over het spel terug te nemen!

Speler die een padel lob speelt

De juiste techniek voor een lob

Goed nieuws: de lob wordt gezien als een van de makkelijkere slagen van padel. Als je een lob wil spelen, bereid je deze eigenlijk net zo voor als je andere slagen. Dat betekent dat je een goede houding aanneemt, met licht gebogen knieën. Je beweegt je gewicht iets naar voren, en draait jouw lichaam een beetje. Ook zorg je er natuurlijk voor dat je je racket stevig vast hebt, en deze goed naar achteren haalt. Het verschil tussen een normale slag en een lob zit hem niet in de voorbereiding, maar in waar je de bal raakt. Voor een lob is het belangrijk om de bal aan de onderkant te raken, zodat je hem hoog en ver kunt spelen.


Dat klinkt allemaal best simpel, en dat is het ook. Wat de lob ingewikkelder maakt dan andere slagen heeft niet zo veel te maken met de uitvoering, maar vooral met de timing. Je moet verschillende spelsituaties goed kunnen herkennen om te kunnen weten wanneer het tijd is om van de verdediging naar de aanval over te gaan. Daarnaast zul je de knoop snel moeten doorhakken, het spel wacht namelijk niet op je.

Onze verdere tips

Nu je weet hoe de basistechniek achter de lob werkt, delen wij graag ook nog een paar extra tips. Als je deze tijdens het spelen in je achterhoofd houdt, zul je merken dat je na de eerste paar keer oefenen al met sprongen vooruit gaat. 

Een goede balans houden

Omdat de lob voor spelers vaak een manier is om uit een benarde situatie te komen, wordt deze vaak ingezet wanneer dat eigenlijk niet kan. Op een spannend moment lijkt het nemen van een groot risico het misschien wel waard, maar toch raden wij aan om geen lob te spelen als je daardoor niet goed in balans kunt blijven. Een lob zonder goede voorbereiding is vaak gedoemd om te mislukken, zelfs als je een ervaren speler bent. Door de lob alleen uit te voeren wanneer je hier goed op voorbereid bent, voorkom je dat de tegenstander makkelijk een punt scoort, en, nog belangrijker, voorkom je blessures.

De rust bewaren

Zoals eerder genoemd, gaat het er bij een lob om dat je de bal hoog speelt. Dat betekent echter niet dat je jouw hele lichaam bij de slag hoeft te betrekken. Je wilt eigenlijk dat je racket na het slaan hoog eindigt, terwijl de rest van je lichaam op de grond blijft staan. Het is dus niet nodig om te springen, overdreven hard te slaan, of op andere manieren te proberen om kracht bij te zetten: vaak werkt dit juist averechts. Door je lichaam stabiel te houden, is het ook makkelijker om je balans te bewaren.

Vergeet je voeten niet

Padel vereist een hoop coördinatie. Je moet je ogen op de bal houden, terwijl je aan het rennen bent om op de juiste positie terecht te komen, en je moet ook nog eens timen wanneer je de bal het beste terug kan slaan. Dat is heel wat! Zet tijdens het bewegen vooral kleine, snelle stappen, en zorg dat je niet over je eigen voeten struikelt. Al heb je de techniek van de lob nog zo goed onder de knie, zonder coördinatie heb je er niets aan!

Vooral blijven oefenen

Onze tips helpen je hopelijk al wat op weg, maar het meeste leer je natuurlijk in de praktijk. Het slaan van een goede lob is een kwestie van oefenen. Om het beste resultaat te behalen kun je de slag het beste een paar keer per trainingssessie oefenen. Dit kun je alleen doen, maar je kunt ook je partner om hulp vragen. Speel een potje tegen elkaar, en benoem hardop wanneer jij denkt dat het beste moment voor een lob is. Als je nu eenmaal goed bekend bent met de lob, dan weet je zeker dat je deze in een wedstrijd ook consistent kunt uitvoeren. Veel succes!

De KNLTB heeft ook een video gemaakt met Nikander Damianos waarin ze een paar goede tips geven:

Heb je onze andere berichten al gelezen?

Oxdog Hyper 2.0 Match '24

Jacqueline

heeft een racket gekocht

Zojuist