Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

Vandaag besteld? Vandaag verzonden!

Gratis verzending vanaf €100,-

info@padelready.nlFacebook-colorCreated with Sketch.

Geluidsoverlast door padelbanen

Nederlanders zijn enorm fan van de nieuwe sport padel en kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Echter heeft padel ook zo zijn mindere kanten. Dit geldt met name voor de bewoners rondom de padelverenigingen. Veel mensen in dorpen en steden klagen over geluidsoverlast door padel. Waarom klagen bewoners over padel en kan er iets aan worden gedaan om de geluidsoverlast te verminderen?

Wat is de reden waarom mensen klagen over padelbanen?

Padel is een nieuwe sport en wordt steeds populairder in Nederland en België. Vaak wordt deze sport gespeeld op buiten- en binnenbanen, waar spelers het tegen elkaar opnemen. Dit is typisch een sport waar heel veel plezier aan te beleven is, maar voor omwonenden kan de geluidsoverlast een probleem zijn. Steeds meer mensen klagen over geluidsoverlast, omdat de banen vaak in de buurt van huizen staan. Doffe klappen van het padelracket, het gelach en geschreeuw van spelers en padelballen tegen de wanden slaan zorgen voor geluidsoverlast. Voor omwonenden kan dit zorgen voor stress en slapeloosheid. De harde geluiden worden in de avond of in de vroege ochtend gemaakt. Maar ook overdag kan padel voor veel geluidsproblemen zorgen. Mensen kunnen niet in rust genieten of eigen activiteiten doen.

Padel wordt vergeleken met tennis

De sport padel wordt veel vergeleken met tennis en daardoor heeft het dezelfde richtlijnen gekregen als tennis. Dit soort richtlijnen betekent dat een padelbaan minimaal vijftig meter van huizen moet liggen. Het decibelniveau is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan de afstand van omliggende huizen, het aantal spelers en de grootte van de padelbaan. Als je het decibelniveau gaat vergelijken met tennis, dan ligt het decibelniveau bij padel hoger. Bij padelwedstrijden is er een gemiddeld decibelniveau van 70 tot 75dB. Dit hogere decibelniveau komt doordat de banen van padel kleiner zijn en daardoor lijkt het volume hoger. En omdat padelbanen kleiner zijn kunnen er meer padelbanen naast elkaar en daardoor wordt het decibelniveau hoger.

Is geluidsoverlast bij padel serieus te nemen?

Er zijn door de jaren heen veel padelbanen gebouwd in Nederland en de groei lijkt vooralsnog niet te stoppen. Daarbij stijgen ook de klachten van geluidsoverlast en vandaar dat er een speciaal meldpunt is opgezet. De afgelopen jaren kwamen er klachten uit tachtig verschillende dorpen en steden. Dat is 20% van alle padellocaties in Nederland waar je padel kunt spelen. Daarom kan je geluidsoverlast bij padel als een serieus probleem beschouwen.

Wat zijn oplossingen om geluidsoverlast te beperken?

Omdat padel steeds populairder wordt moet er een passende oplossing voor bewoners komen. Zo kunnen omwonenden ook gewoon genieten van hun leven en hun rust. Een van de oplossingen kan zijn door te praten met bewoners en deze bij beslissingen van de padelvereniging te betrekken. De weerstand wordt verminderd en zodoende kunnen ook de voordelen worden besproken. Je geeft een helder beeld van de situatie. Op dit moment wordt padel veel buiten gespeeld. Buiten is de kans op geluidsoverlast groter dan binnen. Dat betekent dat het een goede oplossing kan zijn om geluidsoverlast te verminderen binnenbanen aan te leggen. Het heeft meerdere voordelen zoals dat de geluidsoverlast kleiner is, maar ook dat je padel heel het jaar door kunt spelen. En dus ook in de winter.

Heb je onze andere berichten al gelezen?

Oxdog Ultimate Pro+ '24

Jacqueline

heeft een racket gekocht

Zojuist