Je bent op zoek naar een nieuw padel racket, maar welke moet je dan kiezen en waar moet je rekening mee houden? Met deze ultieme gids weet jij al snel het perfecte padel racket te kiezen! Met dit racket speel je namelijk padel en dat lijkt veel op een beach tennis racket, maar toch net anders. De verschillen zitten hem in het materiaal, de bladvorm en het gewicht. Voor iedere speler is er een geschikt padel racket te vinden, lees hier wat er het beste bij je past!
Wat voor padel racket kies je?
- Een padel racket kiezen is heel persoonlijk. Het moet jou namelijk vertrouwen geven op de baan en je speelstijl verbeteren. Maar waar moet je zoal naar kijken?
- Bladvorm
- Balans
- Gewicht
- Materiaal
- Wat past er bij jouw speelstijl en niveau?
Al deze punten worden hier nader toegelicht, zodat jij aan het einde van het artikel weet wat voor padel racket er bij jou past.
Bladvorm
Er bestaan vier verschillende bladvormen als het over het padel racket gaat, dit zijn:
Ronde rackets, geschikt voor beginnende spelers. Je kunt de ballen eenvoudiger raken en terugslaan naar je tegenstander. De sweet spot ligt in het midden en dat helpt je bij je spel.
Druppelvormige of traanvormige rackets, het gewicht ligt meer bij je grip en niet bij de top van jouw racket. Het gewicht is beter verdeeld en dit racket wordt veel gebruikt door gemiddelde spelers.
Diamantvormige rackets, deze zijn speciaal ontwikkeld voor spelers met meer ervaring. De sweet spot ligt hierbij dan ook hoger in het racket en hierdoor sla je de bal harder naar je tegenstander.
Hybride padel rackets, een mooie mix van comfort en kracht.
Balans
De balans bij een racket zal bepalen waar het meeste gewicht ligt. Dit heeft weer invloed op je manier van spelen. Je hebt een lage balans, waarbij het gewicht veelal aan de onderkant van het racket aanwezig is. Je hebt dan meer controle tijdens het spelen. Het gewicht ligt hierbij dichter bij je hand, je kunt hem dan beter besturen (hanteren). Maar je hebt ook medium balans, hierbij ligt het gewicht meer in het midden van je racket. Je hebt veel meer controle tijdens het slaan en dan heb je nog de hoge balans. Het gewicht ligt hierbij aan de bovenkant van je padel racket. Het voelt zwaarder aan, echter wegen ze wel minder. Je kunt met deze rackets meer kracht zetten.
Gewicht
Ieder racket heeft zijn eigen gewicht, als het een wat zwaarder racket is, kun je denken aan 385-395 gram. Bij een lichter racket gaat het over 365-375 gram.
Materialen
Een padel racket kan bestaan uit verschillende materialen. Een goed racket moet duurzaam zijn, maar ook stevig en elastisch. Je racket bestaat uit een frame, schacht en het oppervlakte waar de bal op moet kaatsen. De kracht en stevigheid worden medebepaald door het frame. Veel gebruikte rackets hebben een frame van carbon, omdat dit een goede balans geeft tussen kracht en stevigheid. Een racket dient ook duurzaam te zijn, omdat het lastig is om een racket te repareren. De oppervlakte van een racket moet eigenlijk bestaan uit EVA of FOAM (de kern) en de buitenste laag bestaat uit diverse materialen. Dit hangt weer af van de fabrikant, meestal zie je koolstofvezel of glasvezel voorbij komen.
Speelstijl en niveau
Welk racket je kiest, hangt ook af van hoelang je al padel speelt. Als je net begonnen bent, kies je een heel ander racket dan een professionele speler. Je moet vooraf weten of je links of rechts op de baan speelt, of je liever aanvalt of verdediger bent. Dit bepaalt namelijk jouw speelstijl en die heeft weer invloed op je racket keuze. Houd je van controle? Kies dan een racket met verdedigende eigenschappen. Speel je veel links op de baan, dan ben je vaak aanvaller en aan de rechterkant ben je vaker een verdediger.
- Beginners kunnen het beste kiezen voor een rond padel racket, dit heeft te maken met de vorm van het blad. Hierdoor kun je het spel beter onder controle krijgen.
- Meer professionele spelers kiezen voor een diamantvormig racket, hierdoor kun je namelijk meer aanvallend spelen. Hierdoor geef jij de bal ook meer kracht.
Zorg dat jij de tijd neemt om het juiste padel racket uit te kiezen wat bij je speelstijl past. Op deze manier kun je het spel rustig opbouwen en met plezier spelen.